Välj textstorlek
A A A

Världens viktigaste arbete

Vår Omtanke

 • Är du missnöjd med hur din personliga assistans utförs idag? 
  Läs mer


  Utbildningar, Inspirationsföreläsningar och Aktiviteter

   
 • Rätt till en vanlig dag!

  VårOmtanke/BUA är en privat
  assistanssamordnare med
  verksamhet i hela Sverige.

  Ring oss - Vi vet!

  040-215 169

Personlig assistent i VårOmtanke/BUA

assistentVärldens viktigaste arbete

Skicka din intresseanmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Människor med någon form av funktionsnedsättning kan vara i behov av hjälp för att livet ska fungera . Därför finns yrket- personlig assistent. Att arbeta som personlig assistent är ett nära arbete med den som har assistansen. Beroende på vilken människa du arbetar hos/för så varierar arbetsuppgifterna. En bra personlig assistent har god människokännedom, är flexibel och kan sätta sig in i andra människors situation. Som personlig assistent kommer du att träffa olika människor som har koppling till den personen som  du arbetar hos/för.

Kollektivavtal och försäkring

Det kollektivavtal VårOmtanke/BUA går under heter Personlig assistans bransch G (kommunal och vårdföretagarna) VårOmtanke/BUA följer kollektivavtalet och assistenterna i bolaget har en avtalsförsäkring som ger dig som personlig assistent, ett omfattande försäkringsskydd.

Från intervju till utbildning

VårOmtanke/BUA har arbetsgivaransvaret för dig som personlig assistent och Du kommer att få skriva under tystnadsplikt innan intervjutillfället, allt för att värna om den viktiga sekretess som finns inom personlig assistans. När rekryteringen är avklarad får du som nyanställd personlig assistent oftast en bredvidgång (utbildning) som är anpassad efter vilken kund du kommer arbeta för/hos, på så sätt säkerställs assistansen och du som personlig assistent får en inlärningsperiod.

Vikten med att vara ett stöd

Alla människor, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Du som personlig assistent har till uppgift att stödja och hjälpa en annan människa, som personlig assistent gör du det möjligt att få livet att fungera utifrån de förutsättningar som finns.

 

Varierande arbetsuppgifter

Som personlig assistent varierar dina arbetsuppgifter beroende på vilka behov den personen du arbetar för har. Vanliga arbetsuppgifter är att stödja personen i att utföra moment som rör omvårdnad, hjälpa till med personlig hygien, följa med som stöd på fritidsaktiviteter och hjälpa till med diverse hushållssysslor som städa, laga mat eller handla. På och avklädning är ett av de moment alla människor genomför dagligen. Arbetar du med en person med psykisk funktionsnedsättning kan din uppgift vara att ge förslag för personen i valet av kläder som passar för dagen. Hos en person med fysisk funktionsnedsättning kan det istället finnas ett behov av att vara med och hjälpa personen att ta på sig kläderna m.m.

Dagrapporter

En personlig assistent ska föra dagrapporter angående assistansen hos kunden den arbetar hos. Dagrapporten ligger sedan som underlag för journalföring som görs på kontoret.

Arbetstider

Arbetstiderna kan variera över dygnets alla timmar för dig som personlig assistent, Dagar men även kvällar, nätter och helger kan förekomma på ditt schema, och de tre sistnämnda är då obekväm arbetstid (OB) . Även här följer vi kollektivavtalet som underlag för dessa ersättningar.

AIAI – schema och tidrapportering

VårOmtanke/BUA har som ambition att saker kan förbättras, därför arbetar vi med ett digitalt program som heter AIAI, där för vi schema och tidrapporter. Hos oss godkänner assistenterna schema och tidrapporter digitalt vid varje månadsslut.

Vilka egenskaper ska en personlig assistent ha?

Att arbeta som personlig assistent kräver att du är intresserad av att arbeta med/för andra människor. Eftersom arbetet som personlig assistent kan vara omväxlande, behöver du vara flexibel och att anpassa dig efter olika situationer. Du ska alltid ha i åtanke att personen du arbetar med/för är i behov av dig, inom olika områden, under ditt arbetspass. Som personlig assistent arbetar du nära en annan person, på dennes villkor och oftast i dennes hem. Därför behöver du också vara lyhörd, respektfull och vara bra på att sätta dig in i andra människors situation och funktionsnedsättning.

Att förstå

Som personlig assistent är det viktigt att ha förståelse varför en människa har behov av personlig assistans, vikten med frihet för personen och vilken begränsning funktionsnedsättningen medför. Inom personlig assistans är det inte alltid resultatet av vad man gör som är det viktigaste, ibland är det viktigare att stimulera intresset att försöka göra något. Det kan gå fortare om du utför vissa moment själv, men inom personlig assistans så är det alltid personen med funktionsnedsättning som står i centrum! Vi på VårOmtanke/BUA anser att alla människor ska få samma rätt att försöka utföra saker oavsett vilka förutsättningar de har.

Ditt hjärta, din omtanke

En bra assistent är bra på att ta initiativ och är ansvarsfull, har ett varmt hjärta, samt en ödmjuk människosyn som gör att denne tar hand om personer med omsorg och omtanke!

Du är viktig

För att du ska trivas hos oss på VårOmtanke/BUA arbetar vi för att ge dig bra stöd och uppbackning i ditt arbete. Att du som personlig assistent trivs med ditt arbete samt med oss som arbetsgivare, är en viktig förutsättning. På så sätt tillgodoses assistansen och fungerar på ett sätt som är tillfredställande för dig som personlig assistent. Detta är för att våra kunder ska uppleva trygghet och frihet i sitt liv. Din arbetsmiljö är i centrum för att du ska kunna utföra en så fullgod assistans som möjligt åt den människan du arbetar för.


 • VårOmtanke/BUA AB

  Höjdrodergatan 15
  212 39 Malmö
  Se karta

 • Bli kund?

  Assistans för vuxna
  Assistans för barn & ungdom
 • Kontakta oss

  Tel: 040 - 215 169
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

 • Integritetspolicy

  Integritetspolicy

  Personlig Assistans Malmö