Välj textstorlek
A A A

Världens viktigaste arbete

Vår Omtanke

 • Är du missnöjd med hur din personliga assistans utförs idag? 
  Läs mer


  Utbildningar, Inspirationsföreläsningar och Aktiviteter

   
 • Rätt till en vanlig dag!

  VårOmtanke/BUA är en privat
  assistanssamordnare med
  verksamhet i hela Sverige.

  Ring oss - Vi vet!

  040-215 169

Personlig assistent i VårOmtanke/BUA

assistentVärldens viktigaste arbete

Skicka din intresseanmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Människor som har någon form av funktionsnedsättning kan ibland eller ofta vara i behov av stöd för att kunna leva ett så bra liv som möjligt. Därför finns yrket personlig assistent. Att arbeta som personlig assistent är ett mycket spännande och omväxlande yrke. Beroende på vilken människa du arbetar hos så varierar arbetsuppgifterna för en personlig assistent. En duktig personlig assistent har en god människokännedom, är flexibel och har lätt att sätta sig in i andra människors situation. Som personlig assistent kommer du träffa olika människor som har tillhörighet till den människa du arbetar hos, alltså kommer du ha många olika yrkesroller som personlig assistent.

Kollektivavtal och försäkring

Det kollektivavtal VårOmtanke/BUA går under heter Personlig assistans bransch G (kommunal och vårdföretagarna) VårOmtanke/BUA tillämpar kollektivavtalet och assistenterna i bolaget har en avtalsförsäkring som ger dig som personlig assistent ett omfattande försäkringsskydd.

Från intervju till utbildning

VårOmtanke/BUA har ett noggrant utarbetat rekryterings system. Du som personlig assistent kommer att få skriva under en tystnadsplikt innan intervjutillfället, allt för att värna om den viktiga sekretess som finns inom personlig assistans. När rekryteringen är avklarad får du som personlig assistent en genuin utbildning som är individuellt anpassad efter vilken kund du kommer arbeta med. Vi tillämpar alltid bredvidgång (utbildning) för våra nya personliga assistenter, på så sätt säkerställs assistansen och du som personlig assistent får en trygg och lugn inlärningsperiod.

Vikten med att vara ett stöd

Alla människor, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Du som personlig assistent har till uppgift att stödja och hjälpa en annan människa i det dagliga livet. Som personlig assistent gör du det möjligt för den människa du arbetar hos att få det dagliga livet att fungera.

Alla har rätt till välmående

Ditt stöd är avgörande för personen du arbetar hos, den ska ha möjlighet till en bra livskvalitet.
Yrket personlig assistent är oerhört viktigt i många avseenden och det är dennes uppgift att kunna erbjuda människor med funktionsnedsättning ett så fullgott liv som möjligt.

Varierande arbetsuppgifter

Som personlig assistent varierar dina arbetsuppgifter helt beroende på vilka behov den människa du arbetar har. En vanlig arbetsuppgift som du kan ställas inför är att stödja personen i att utföra moment som rör omvårdnad, att hjälpa till med personlig hygien, följa med som stöd på fritidsaktiviteter samt hjälpa till med diverse hushållssysslor. På och avklädning är ett av de moment alla människor genomför dagligen. Arbetar du med en person med psykisk funktionsnedsättning kan din uppgift vara att stödja och hjälpa personen i valet av kläder som passar för dagen. Hos en person med fysisk funktionsnedsättning kan det istället finnas ett behov av att vara med och stödja personen att ta på sig kläderna m.m.

Dagrapporter

En personlig assistent ska föra dagrapporter angående assistansen hos kunden den arbetar hos. Dagrapporten ligger sedan som underlag för journalföring som görs på kontoret.

Arbetstider

Arbetstiderna kan variera över dygnets alla timmar för dig som personlig assistent, Dagar, nätter och helger kan förekomma i ditt arbete. Man kan arbeta obekväma arbetstider men det finns kollektivavtal som underlag för dessa ersättningar, som vi på VårOmtanke/BUA använder oss av.

AIAI – schema och tidrapportering

VårOmtanke/BUA har alltid som ambition att förbättra saker, därför arbetar vi med ett digitalt program som heter AIAI, där för vi scheman och tidrapporter så varje personlig assistent slipper föra detta manuellt. Mycket förs på kontoret sedan godkänner assistenterna scheman och tidrapporter digitalt.

Vilka egenskaper ska en personlig assistent ha?

Att arbeta som personlig assistent kräver att du är intresserad av att arbeta med, samt för, andra människor. Eftersom arbetet som personlig assistent är omväxlande behöver du vara flexibel och vara bra på att anpassa dig efter olika situationer. Du ska alltid ha i åtanke att människan du arbetar med är i behov av dig inom en rad olika områden, under ditt arbetspass. Som personlig assistent arbetar du nära en annan människa, på dennes villkor och oftast i dennes hem. Därför behöver du också vara lyhörd, respektfull och vara bra på att sätta dig in i andra människors situation och funktionsnedsättning.

Att förstå

Som personlig assistent är det viktigt att ha förståelse varför en människa har behov av personlig assistans, vikten med frihet för människan och vilken begränsning funktionsnedsättningen medför. Inom personlig assistans är det inte alltid resultatet av vad man gör som är det viktigaste, ibland är det viktigare att stimulera intresset att försöka göra något. Det kan gå fortare om du utför vissa moment själv, men inom personlig assistans så är det alltid människan med funktionsnedsättning som står i centrum och vi på VårOmtanke/BUA anser att alla människor ska få samma rätt att försöka utföra saker oavsett vilken behovsbild de har.

Ditt hjärta, din omtanke

En duktig assistent är bra på att ta initiativ och är ansvarsfull, har ett rött och varmt hjärta, samt en ödmjuk människosyn som gör att denne tar hand om kunder med omsorg och omtanke!

Du är viktig

För att du ska trivas hos oss på VårOmtanke/BUA arbetar vi hårt för att ge dig bra stöd och uppbackning i ditt arbete. Att du som personlig assistent trivs med ditt arbete samt med oss som arbetsgivare är en viktig förutsättning. På så sätt tillgodoses assistansen och fungerar på ett sätt som är tillfredställande för dig som personlig assistent. Detta är för att våra kunder ska uppleva trygghet och frihet i det dagliga livet. Din arbetsmiljö är i centrum för att du ska kunna utföra en så fullgod assistans som möjligt åt den människan du arbetar för.